28 березня, для ознайомлення з інноваціями у технології морозива та заморожених напівфабрикатів було проведене практичне заняття на сучасному підприємстві ТОВ «Айс-Фудс» для здобувачів спеціальності G13 Харчові технології (ОП «Харчові технології» та ОПП «Крафтові харчові технології»). Це підприємство відоме виготовленням морозива під маркою «Найсі», а також іншої замороженої продукції.
Заняття розпочалося з екскурсії виробничими цехами, де здобувачі познайомилися з усіма етапами виготовлення морозива та заморожених напівфабрикатів з тіста:
- підготовлення сировини та контроль її якості;
- змішування компонентів для створення різних смаків харчових продуктів;
- пастеризування та гомогенізування напівфабрикатів;
- заморожування та фасування готового продукту;
- контроль якості та безпечності готової продукції.
Технологиня підприємства Ольга Нікітюк, випускниця ОПП «Крафтові харчові технології», розповіла про особливості створення рецептур заморожених ласощів, важливість контролю за параметрами технологічного процесу, здійснення перевірки фізико-хімічних та мікробіологічних показників морозива та іншої харчової продукції. Для здобувачів найцікавішим було спостерігати за процесом заморожування та формування різних видів морозива – від класичних пломбірів до морозива з екзотичними фруктовими смаками.
Також здобувачі вищої освіти ознайомилися з технологією виготовлення листкового тіста – особливого виду тіста, що має багатошарову структуру. Завдяки поєднанню тіста та масла або маргарину отримують велику кількість тонких шарів, які під час випікання розшаровуються, створюючи легку та хрустку текстуру готових виробів.
Студенти мали можливість продегустувати різні види морозива. Практичне заняття на ТОВ «Айс-Фудс» стало чудовою можливістю поєднати теорію з практикою, здобути нові знання та навички у галузі харчових технологій.
Колектив кафедри харчових технологій та хімії щиро вдячний ТОВ «Айс-Фудс», зокрема Ользі НІКІТЮК, за співпрацю та можливість отримання здобувачами практичного досвіду з технології виробництва морозива та заморожених напівфабрикатів.
Кафедра харчових технологій та хімії