Перейти до основного вмісту

Для учасників студентського науково-практичного гуртка Art-studio – студенти спеціальності 182 – технології легкої промисловості Луцького національного технічного університету (далі – ЛНТУ) керівником Art-studio Тетяною Головенко – викладач, доц. кафедри технологій легкої промисловості ЛНТУ, д.т.н., ст. досл. та Олександром Шовкомудом - викладач, доц. кафедри технологій легкої промисловості ЛНТУ, к.т.н., доц., проведено воркшоп із виготовлення текстильних виробів, використовуючи технології рециркуляції текстилю.

1

В рамках наукової теми інноваційної діяльності кафедри: «Рециклінг текстильних відходів з метою виготовлення інноваційної продукції у фешн-індустрії» зі студентами спеціальності 182 проведено дослідження впливу текстильної та модної індустрії на довкілля, здоров'я людини і екологічної ситуації світу в цілому.

На сьогодні однією з найвагоміших проблем людства є саме екологічна ситуація, до створення якої значною мірою має відношення і легка промисловість, а саме текстильна, трикотажна, взуттєво-хутряна і швейна індустрії.

Окрім важких умов праці робітників на швейних фабриках, ІНДУСТРІЯ МОДИ відповідальна за 20% світових стічних вод, 10% викидів вуглецю та 20% текстильного сміття в масштабах світу.

У світі FASHION відбувається технологічна революція: з'являються альтернативні екологічніші варіанти виготовлення одягу, взуття, тканин, аксесуарів.

Перспективними напрямками вирішення екологічних проблем вищезазначених виробництв є створення сучасних екологічних програм, інноваційних технологій рециклінгу відходів підприємств галузі, що дозволяють одночасно знизити собівартість продукції та поліпшити екологічну безпечність її виготовлення, а також технології апсайклінгу в модній індустрії.

 

2

Так в напрямку Recycling було надано друге життя старим речам – оновено обивку старого дивану, чим поновлено подальший термін його експлуатації. Результат роботи представлено нижче.

3

Наступним різновидом науково-дослідної та практичної роботи студентів в напрямку Recycling було виготовлення нових речей із текстильних відходів, а саме безкаркасних крісел. Студенти дослідили весь технологічний процес та отримали достойний результат роботи, який передано в ігрову кімнату для дітей.

 

4

5


67

Такі заходи суттєво впливають на формування у студентів професійних навичок щодо раціонального використання сировинних матеріалів галузі та природних ресурсів загалом.

#ФММТ https://www.lntu.edu.ua/uk/struktura/fakulteti/fakultet-mitnoyi-spravi-materialiv-ta-tehnologiy

#Кафедра ТЛП https://lntu.edu.ua/uk/struktura/cafedries/kafedra-tekhnolohiy-lehkoyi-promyslovosti; https://www.facebook.com/profile.php?id=100085956767311

#лнту#луцький_національний_технічний_університет #lntu #lutsk_national_technical_university #твій_полюс_росту