Перейти до основного вмісту

12 квітня 2024 року запрошена лекторка, д.т.н., професорка, завідувачка кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Олеся Прісс прочитала лекцію для студентів ЛНТУ. Слухачами стали здобувачі освітніх програм «Харчові технології» та «Крафтові харчові технології» спеціальності 181 Харчові технології. Тема спілкування: «Проблема зменшення продовольчих втрат і харчових відходів як засіб досягнення стійкої продовольчої системи». 
 

ФММТ ФММТ


У світі близько 30% вироблених продуктів харчування псується чи витрачається нераціонально, тобто щорічно 1,3 мільярда продуктів не потрапляють до кінцевого споживача, а це близько 100 кг на кожну особу. Отже зменшення втрат харчових продуктів є важливою глобальною проблемою. Саме ця проблематика була висвітлена у лекції запрошеної професорки.

Проф. Олеся Прісс ознайомила здобувачів з можливими шляхами досягнення стійкості продовольчих систем, проаналізувала продовольчі втрати на етапах виробництва, перероблення й транспортування, дистрибуції та маркетингу. Цікавими для здобувачів були статистичні дані щодо втрат продовольства у харчовому ланцюзі, кількості харчових відходів у різних країнах та їх залежність від культурних традицій споживання їжі різних народів, рівня доходів населення та складу сім’ї. 
 

ФММТ ФММТ ФММТ


На думку Олесі Прісс, важливим є розроблення навчальних матеріалів та проведення тренінгів для дітей й молоді з проблематики зменшення харчових відходів, що дозволить сформувати культуру раціонального споживання їжі і, відповідно, зменшить кількість харчових відходів.

Колектив кафедри харчових технологій та хімії ЛНТУ вдячний проф. Олесі Прісс за проведену лекцію для здобувачів на актуальну тему та сподівається на подальшу плідну співпрацю. 

 

Матеріал підготував 

Ігор ДУДАРЄВ