Перейти до основного вмісту

В ЛНТУ 24 квітня 2024 року вперше провели Всеукраїнську науково-практичну інтернет-конференцію здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових і переробних виробництв та ресторанного господарства», яку започаткувала кафедра харчових технологій та хімії (ХТХ).

Роботу конференції зі вступним словом відкрив в.о. завідувача кафедри ХТХ, д.т.н., проф. Ігор Дударєв, який підкреслив важливість проведення наукової конференції для вирішення актуальних питань розвитку ресторанного господарства, харчових та переробних виробництв у воєнний період. Він зазначив, що вирішення більшості важливих проблем харчової галузі можливе лише спільними зусиллями, у співпраці з колегами. 

Харчові технологіїХарчові технологіїХарчові технології


З вітальним словом виступили проректор з науково-педагогічної роботи та досліджень ЛНТУ, д.е.н., проф. Олена Лютак, декан факультету митної справи матеріалів та технологій ЛНТУ, д.т.н., проф. Валентина Ткачук, завідувачка кафедри переробки продукції тваринництва та харчових технологій Миколаївського національного аграрного університету, к.с.-г.н., доцент Олена Петрова, професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Національного університету харчових технологій, д.т.н., проф. Олег Кузьмін,власник ТОВ «Бабусині Лакітки» Олександр Хвещук та доцент кафедри харчових технологій Херсонського державного аграрно-економічного університету, д.т.н., доц. Ольга Горач. Вони побажали учасникам конференції цікавих доповідей, плідної роботи і успіхів у проведенні подальших наукових досліджень та професійній діяльності.

Харчові технологіїХарчові технологіїХарчові технологіїХарчові технологіїХарчові технології


Тематичні напрями конференції охопили різні сфери професійної підготовки майбутніх фахівців харчової галузі, зокрема:

- інноваційні та ресурсозберігаючі технології ресторанного господарства, харчових і переробних виробництв;

- використання нетрадиційної сировини в технологіях харчових продуктів;

- актуальні питання якості та безпечності харчових продуктів і продовольчої сировини;

- екологізація харчових та переробних виробництв;

- товарознавство харчових продуктів та продовольчої сировини;

- інжиніринг ресторанного господарства, харчових і переробних виробництв.

Харчові технологіїХарчові технологіїХарчові технологіїХарчові технології


На пленарному засіданні результати своїх наукових досліджень представили здобувачі:

Єгорова Уляна на тему «Розробка та впровадження рецептури сиркового десерту з додаванням чорної смородини, чорниці та базиліку»;

Хомич Анастасія на тему «Удосконалення технології виробництва рибної консерви за допомогою використання лимону»;

Литвінчук Наталія на тему «Титриметричневизначення кальцію в молоці»;

Косюк Софія на тему «Перспективи ефективного використання відходів харчової промисловості»;

Кобильчук Олена на тему «Вплив пшеничної закваски на якісні показники здобного тіста»;

Нікітюк Ольга на тему «Йогурт натуральний з наповнювачем з чорної смородини»;

Федина Ольга на тему «Підвищення харчової цінності хлібобулочних виробів»;

Коржова Катерина на тему «Використання безглютенового борошна у приготуванні пісочного печива з ягідною начинкою»;

Прокопчук Богдан на тему «Технологія безглютенових десертів».

Харчові технологіїХарчові технологіїХарчові технологіїХарчові технологіїХарчові технології


Про актуальність і практичну значущість конференції і проблем, які на ній обговорювалися, свідчить той факт, що в роботі конференції бралиучасть більше 80 здобувачів і молодих науковців з результатами власних наукових досліджень та розробок із різних університетів України.

Протягом роботи конференції тривали жваві обговорення доповідей та дискусії учасниківконференції. Конференція стала місцем обміну ідей, налагодження зв’язків щодо подальшої співпраці у напрямі наукових досліджень та реалізації спільних проєктів. За результатами конференції опубліковані тези доповідей. 

 

Матеріал підготувала 

Світлана Панасюк