Перейти до основного вмісту

Викладачі та студенти кафедри ТОПВ пройшли базовий курс з НАССР

Викладачі кафедри технологій і обладнання переробних виробництв та здобувачі бакалаврського і магістерського рівнів вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології успішно закінчили курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач» на платформі Prometheus.

Тематичний курс був наданий за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України в рамках проєкту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

Під час курсу слухачі ознайомилися з «харчовим законодавством», зокрема із Законом України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Лектори Яна Добідовська та Юрій Оглашенний розповіли про переваги НАССР для операторів ринку, які полягають у розширенні ринків збуту, оптимізації технологічних та допоміжних процесів, зменшенні втрат від випуску небезпечної та невідповідної законодавству продукції за рахунок виявлення невідповідностей на ранніх етапах виробництва.

Також акцентували увагу на перевагах НАССР для споживачів: безпечності продукції незалежно від виду, способу споживання чи виробника; дотриманні безпечності протягом усього харчового ланцюга від лану до столу; ширшому асортименту продукції через кращі умови торгівлі тощо. Під час курсу детально були розглянуті джерела небезпечних факторів(біологічних, хімічних та фізичних), які потенційно можуть спричинити загрозу здоров’ю людини, та контрольні заходи щодо них. У курсі також розглядалися практичні аспекти, зокрема логічна послідовність впровадженняHACCP, порядок проведення аналізу небезпечних факторів та документація HACCP.

Крім того, доцент кафедри Світлана Панасюк пройшла навчання в навчальному центрі «ProfiClub»на тему: «HazardAnalysisandCriticalControlPoint: система харчової безпеки в закладах ресторанного господарства», яке проводилала сертифікований аудитор за стандартами ISO 9001, 22000, 14001, консультант із впровадження системи НАССР Марта Лушпак. Вона розповіла про особливості впровадження системи НАССР у закладах ресторанного господарства, ознайомила із складовими системи НАССР та програмами-передумовами, які є фундаментом для впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів.

За результатами успішного проходження тестів на всіх етапах курсу слухачі отримали сертифікати. Набуті знання за результатами неформальної освіти будуть використані викладачами в навчальних дисциплінах, а студентами у їх професійній діяльності.  

*Слайди з презентації Юрія Оглашенного

Матеріал підготували

Ігор Дударєв та Світлана Панасюк