Перейти до основного вмісту

Залучення студентів спеціальності «Харчові технології» до наукової роботи 

При кафедрі технологій і обладнання переробних виробництв функціонує студентське науково-виробниче бюро «ХаТе», на базі якого здобувачі магістерського та бакалаврського рівнів вищої освіти спеціальності 181 – Харчові технології долучаються до наукових досліджень у галузі харчових технологій.

Під керівництвом проф. Ігоря Дударєва та доц. Світлани Панасюк, в рамках наукової тематики кафедри, студенти Карина Барда, Ганна Величко, Катерина Коржова та Софія Осінцова виконують дослідження, зокрема, із визначення якості суміші зерна із різними кількісно-якісними властивостями. Такі зернові суміші формують на елеваторах та зернових терміналах із партій зерна з різними властивостями, що обумовлені умовами вирощування та зберігання, а також сортовими особливостями сільськогосподарських культур.

Вимоги до якості зерна прописуються у контрактах між продавцями та покупцями, тому важливим, з огляду на відмінні кількісно-якісні властивості зерна із різних партій, для рентабельної роботи елеваторів та терміналів підвищувати однорідність сформованих партій зерна шляхом оптимізації їх складу під час змішування. Для змішування зерна доцільно використовувати гравітаційні змішувачі, які не містять активних робочих органів, і, разом з тим, забезпечують необхідні якісні показники суміші.

Під час досліджень студенти на практиці ознайомлюються з етапами проведення наукових досліджень, лабораторним обладнанням, яке використовується, а також отримують практичні навички застосування методів оброблення експериментальних даних. Крім того, залучення студентів до наукової роботи кафедри формує у них навички самостійної науково-дослідної роботи, уміння працювати у команді та самостійно, бути відповідальними та вміти представляти результати наукової роботи.     

Підготував 

Ігор Дударєв